Değişim Öğrencileri için Bilgi
Ulaşım
Bornova’da, İzmir-Ankara-İstanbul karayollarının birleştiği kavşakta kurulan Ege Üniversitesi Kampusu’nun şehir merkezine uzaklığı 15 km’dir. Metro, kamu toplu taşıma araçları ve dolmuş gibi çeşitli kitle ulaşım araçlarından yararlanarak ortalama 20 dakikada ulaşılan kampus içinde de ücretsiz otobüs seferleri düzenlenmektedir. 2000 yılından bu yana Üçyol-Bornova hattında hizmet veren metro ile hızlı ve sorunsuz ulaşım, güvenle sağlanmaktadır.
İzmir’e Geliş
Havayolu
İzmir’in 20 km doğusunda bulunan Uluslararası Adnan Menderes Hava Limanından yurt içi ve yurtdışı uçak seferleri her gün periyodik olarak yapılmaktadır.
Karayolu
İzmir ve çevreleri arasındaki ulaşım son derece rahat ve gelişmiş durumdadır. İzmir Işıkkent Otogarından Türkiye’nin diğer tüm illerine gece ve gündüz düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır.
Demiryolu
İzmir’den Ankara, İstanbul ve Ege Bölgesi’ndeki Denizli, Aydın gibi şehirlere düzenli tren seferleri yapılmaktadır. Diğer şehirlere ise Ankara ve İstanbul bağlantılı olarak ulaşmak mümkündür. 2010 yılında çalışmaya başlayan raylı sistem 80 kilometre uzunluğunda olup, ALİAĞA-ALSANCAK-HALKAPINAR (kuzey) ve HALKAPINAR-ALSANCAK-CUMAOVASI (güney) aksı olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. Aliağa-Cumaovası hattı Türkiye’nin hava limanı bağlantılı en büyük banliyö sistemidir.
İklim
İzmir ilinde Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazları kurak ve sıcak kışları ılık ve yağışlı geçer. Temmuz-ağustos ayları en sıcak ve ocak-şubat en soğuk aylardır. Sıfırın altında gün sayısı 10 günü geçmez. Senenin 100 gününe yakını ise +30 derecenin üstüne çıkar. Kar yağışı yok denecek kadar azdır. Senelik yağış miktarı 700-1200 mm arasında bölgelere göre değişik olur. Sıcak yaz aylarında “imbat” ismi verilen rüzgâr serinlik getirir. Kara ve denizin gece-gündüz arasındaki ısınma ve soğuma farkından meydana gelen bu rüzgâr sâdece bu ile âittir. Kavurucu yaz günlerinde İzmir’e tatlı bir serinlik getirir. Sıcaklık +42,7°C ile -8,4°C arasında değişir.
Para Birimi
Türkiye’nin para birimi Türk Lirasıdır ve 5, 10, 20, 50 ,100 ve 200 TL'lik banknotlar ve 5, 10, 25 & 50 Kuruş ve 1 TL'lik bozuk paralar halinde kullanımdadır.
Öğrenci Vizesi ve Oturma İzni
Yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’ye gelmeden önce Ege Üniversitesi’ nden aldıkları kabul mektubuyla birlikte ülkelerindeki en yakın Türk konsolosluğuna giderek geçerli bir öğrenci vizesi edinmelidirler.
Bütün yabancı uyruklu öğrenciler, bulundukları ilin Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nden “ Oturma İzni “ almak zorundadırlar. Yasaya göre, yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’ye girdikten sonra bir ay içerisinde oturma izni almak zorundadırlar.
Oryantasyon Programı
Bu program değişim öğrencilerine Ege Üniversitesi’ nin akademik, sosyal, kültürel ve fiziksel imkanlarını tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu programda; öğrencilerin yeni ortama uyum sağlamaları ve çevreyi tanımaları için yapılan gerekli bilgilendirme, kampus turu, fakülte, bölümleri hakkında bilgilendirme, öğrenci etkinlikleriyle tanışma ve diğer öğrencilerle bir araya gelip kaynaşma fırsatı sağlamaktadır.
Oryantasyon Programı kapsamında öğrencilere Ege Üniversitesi Tanıtım Broşürü, Türkiye’ve İzmir’ i tanıtıcı ve pratik yaşam için gerekli bilgileri içeren materyaller verilmektedir.
Oryantasyon Programı çerçevesinde İzmir turu, Efes, Meryemana, Bergama gibi ören yerlerine rehber eşliğinde geziler düzenlenmektedir.
Alışveriş Olanakları
Ege Üniversitesi öğrenci alışveriş merkezinde giyim eşyasından hediyelik eşya satışına, kırtasiyeden fotokopiye, kuaförden kuru temizlemeye kadar geniş bir yelpazede öğrenciler tüm ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Haberleşme Hizmetleri ve Bankalar
Ege Üniversitesi Kampüsünde, herhangi bir PTT şubesinde gerçekleştirebilecek tüm işlemlerin yapıldığı iki PTT Şubesi bulunmaktadır. Ayrıca kampus içerisinde 7 banka şubesi ve 9 ATM bulunmaktadır.