Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 16011302T11217 | GIDA ANALİZLERİ | Seçmeli | 2 | 3 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Kalite, kalite kontrolü ve toplam kalite kavramlarını tanımlamak. Kalite Sağlama Bölümünün fonksiyonlarını ve diğer bölümlerle ilişkilerini öğretmek. Gıda kalite karakteristiklerini sınıflandırmak. Objektif ve subjektif değerlendirme kriterlerini açıklamak. Duyusal test tekniklerini kavratmak. Gıdaların bileşimi aydınlatmak. Besleyici öğelerin, kontaminantların ve katkı maddelerinin kontrolü için yapılan analizler hakkında bilgi vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Kalite, gıda kalitesi, toplam kalite ve kalite kontrolü kavramlarını tanımlayabilme. | 2 | Kalite sağlama bölümünün fonksiyonlarını ve bu bölümün diğer bölümlerle olan ilişkilerini açıklayabilme. Uygulamada karşılaşılan sorunları sıralayabilme. | 3 | Gıda kalite karakteristiklerini açıklayabilme. | 4 | Gıdaların kalitesini objektif ve subjektif olarak değerlendirebilme. | 5 | Duyusal test tekniklerini uygulayabilme. | 6 | Gıdaların bileşiminin aydınlatılması için yapılan analizleri açıklayabilme. | 7 | Gıdalara farklı yollarla bulaşan kontaminantları ve bulaşma yollarını açıklayabilme. | 8 | Gıda kalite kontrol laboratuarlarının dizaynı hakkında bilgi sahibi olabilme. |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Kalite, kalite kontrol ve toplam kalite kavramları. Kalite sağlama bölümünün fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkisi. Kalite karakteristikleri. Gıdaların görünüş ve kinestetik özellikleri. Gıdaların duyusal değerlendirmeleri. Gıdaların yapısını aydınlatmada kullanılan analizler. Kontaminantlar ve katkı maddeleri. Kalite kontrol laboratuarının dizaynı. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Kalite kontrolün temel kavramları | Nem ve kuru madde tayini (etüv) ve refraktometrik kuru madde tayini | | 2 | Gıda kalitesi ve kontrolüne ait temel açıklamalar | Titrasyon asitliği tayini | | 3 | Gıdaların görünüş özellikleri | Soxhlet yönetimi ile yağ tayini | | 4 | Gıdalarda renk | Toplam ve indirgen şeker tayini | | 5 | Gıdaların kinestetik özellikleri | Sularda amonyak tayini | | 6 | Viskozite ve kıvam | Sularda nitrat ve nitrit tayini | | 7 | Kusur | Sularda sertlik tayini | | 8 | Arasınav | Uygulama 1. Sınavı | | 9 | Lezzet | Nitel olarak nişasta tayini | | 10 | Gıdaların duyusal değerlendirmeleri | Alkollü ve gazlı içeceklerde titrimetrik yolla CO2 tayini | | 11 | Besleyici ögelerin kontrolü | Meyve sularında toplam SO2 tayini | | 12 | Gıdaların yapısını aydınlatmak amacıyla yapılan analizler | Meyve sularında askorbik asit tayini | | 13 | Kontaminantlar | Peynirde tuz tayini | | 14 | Gıda katkı maddeleri | Tereyağında Reichert-Meissl sayısı tayini | | 15 | Kalite kontrol laboratuarının dizaynı | Birada ve şarapta alkol tayini | | 16 | Final sınavı | Uygulama 2. Sınavı | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Altuğ, T., G. Ova, K. Demirağ, Ü. Kurtcan, 1995. Gıda Kalite Kontrolü. Ege Üniversitesi Basımevi, Yayın No:29, İzmir.
2. Cemeroğlu, B., 2010. Gıda Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. ISBN: 9789759857868
3. Dokuzlu, C., 2004. Gıda Analizleri. Marmara Kitabevi, Bursa. ISBN: 975-6955-06-6
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 9 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 2 | 1 | 2 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | 3 | | 3 | | | | | 5 | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | 5 | | | | ÖÇ3 | | 3 | | 5 | | | | | 3 | | | | ÖÇ4 | | | 4 | 3 | 5 | 5 | | | 3 | | | | ÖÇ5 | | | 4 | | 5 | 5 | | | | | | | ÖÇ6 | | 3 | 4 | 3 | 5 | 5 | | | | | | | ÖÇ7 | 3 | 5 | | 5 | | | | | | | | | ÖÇ8 | | | 4 | | 4 | | | | 3 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |