Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
16011302T11217GIDA ANALİZLERİSeçmeli234
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Kalite, kalite kontrolü ve toplam kalite kavramlarını tanımlamak. Kalite Sağlama Bölümünün fonksiyonlarını ve diğer bölümlerle ilişkilerini öğretmek. Gıda kalite karakteristiklerini sınıflandırmak. Objektif ve subjektif değerlendirme kriterlerini açıklamak. Duyusal test tekniklerini kavratmak. Gıdaların bileşimi aydınlatmak. Besleyici öğelerin, kontaminantların ve katkı maddelerinin kontrolü için yapılan analizler hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN
Öğrenme Çıktıları
1Kalite, gıda kalitesi, toplam kalite ve kalite kontrolü kavramlarını tanımlayabilme.
2Kalite sağlama bölümünün fonksiyonlarını ve bu bölümün diğer bölümlerle olan ilişkilerini açıklayabilme. Uygulamada karşılaşılan sorunları sıralayabilme.
3Gıda kalite karakteristiklerini açıklayabilme.
4Gıdaların kalitesini objektif ve subjektif olarak değerlendirebilme.
5Duyusal test tekniklerini uygulayabilme.
6Gıdaların bileşiminin aydınlatılması için yapılan analizleri açıklayabilme.
7Gıdalara farklı yollarla bulaşan kontaminantları ve bulaşma yollarını açıklayabilme.
8Gıda kalite kontrol laboratuarlarının dizaynı hakkında bilgi sahibi olabilme.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Kalite, kalite kontrol ve toplam kalite kavramları. Kalite sağlama bölümünün fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkisi. Kalite karakteristikleri. Gıdaların görünüş ve kinestetik özellikleri. Gıdaların duyusal değerlendirmeleri. Gıdaların yapısını aydınlatmada kullanılan analizler. Kontaminantlar ve katkı maddeleri. Kalite kontrol laboratuarının dizaynı.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kalite kontrolün temel kavramlarıNem ve kuru madde tayini (etüv) ve refraktometrik kuru madde tayini
2Gıda kalitesi ve kontrolüne ait temel açıklamalarTitrasyon asitliği tayini
3Gıdaların görünüş özellikleriSoxhlet yönetimi ile yağ tayini
4Gıdalarda renkToplam ve indirgen şeker tayini
5Gıdaların kinestetik özellikleriSularda amonyak tayini
6Viskozite ve kıvamSularda nitrat ve nitrit tayini
7KusurSularda sertlik tayini
8ArasınavUygulama 1. Sınavı
9LezzetNitel olarak nişasta tayini
10Gıdaların duyusal değerlendirmeleriAlkollü ve gazlı içeceklerde titrimetrik yolla CO2 tayini
11Besleyici ögelerin kontrolüMeyve sularında toplam SO2 tayini
12Gıdaların yapısını aydınlatmak amacıyla yapılan analizlerMeyve sularında askorbik asit tayini
13KontaminantlarPeynirde tuz tayini
14Gıda katkı maddeleriTereyağında Reichert-Meissl sayısı tayini
15Kalite kontrol laboratuarının dizaynıBirada ve şarapta alkol tayini
16Final sınavıUygulama 2. Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Altuğ, T., G. Ova, K. Demirağ, Ü. Kurtcan, 1995. Gıda Kalite Kontrolü. Ege Üniversitesi Basımevi, Yayın No:29, İzmir. 2. Cemeroğlu, B., 2010. Gıda Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. ISBN: 9789759857868 3. Dokuzlu, C., 2004. Gıda Analizleri. Marmara Kitabevi, Bursa. ISBN: 975-6955-06-6
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma199
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11616
Laboratuvar Ara Sınavı212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)113
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1 3 3    5   
ÖÇ2        5   
ÖÇ3 3 5    3   
ÖÇ4  4355  3   
ÖÇ5  4 55      
ÖÇ6 34355      
ÖÇ735 5        
ÖÇ8  4 4   3   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr