Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 16011301T11109 | GENEL MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak mikrobiyolojik numune alma, mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapma, kültür elde etme ile mikroskobik inceleme yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Mikrobiyolojik numune almak | 2 | Mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapmak | 3 | Kültür elde etmek | 4 | Mikrobiyolojik kültür saflaştırmak | 5 | Mikroskobik inceleme yapmak |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Mikrobiyolojik numune alma, mikrobiyolojik analiz hazırlıkları, mikrobiyolojik kültür eldesi, mikrobiyolojik kültürü saflaştırma, mikroskobik inceleme. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mikrobiyolojiye Giriş ve Mikroorganizmalar | | Aseptik çalışma tekniği uygulaması | 2 | Bakterilerin Çoğalması | | Numune alma, hijyen kontrol uygulamaları
| 3 | Sterilizasyon Ön Hazırlıkları, Sterilizasyon
| | Sterilizasyon uygulamaları | 4 | Besiyeri Hazırlanması | | Besiyeri hazırlama uygulamaları | 5 | Besiyeri Hazırlanması | | Besiyeri hazırlama uygulamaları | 6 | Dilüsyon Sıvısı Hazırlama, Dilüsyon Serisi Hazırlama
| | Dilüsyon serisi hazırlama uygulamaları | 7 | Dilüsyon Serisi Hazırlama, Ekim Yapma
| | Ekim yapma uygulamaları | 8 | Arasınav | | Değerlendirme | 9 | İnkübasyon | | İnkübasyon uygulamaları | 10 | Koloni Morfolojisi | | Koloni morfolojisi uygulaması | 11 | Koloni Morfolojisi, Saf Kültür Eldesi
| | Saf kültür elde etme uygulaması | 12 | Preparat Hazırlanması | | Preparat hazırlama uygulamaları | 13 | Preparat Hazırlanması, Mikroskopta İnceleme
| | Mikroskopta inceleme uygulamaları | 14 | Mikroorganizma Hücrelerini İnceleme | | Mikroorganizma hücrelerini inceleme uygulamaları | 15 | Mikroorganizma Hücrelerini İnceleme, Lamlarda Sayım
| | Lamlarda sayım uygulamaları | 16 | Final Sınavı | | Değerlendirme |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1.HarriganWF, McCanceME (1976) Laboratory methods in food and dairy microbiology. Academic Press, London.
2. ICMSF (1978) Microorganisms in foods, vol. 2. The International Commission on Microbiological Specifications for Foods,Toronto, Canada.
3. Ünlütürk, A., ve Turantaş, F. (2003).Gıda Mikrobiyolosi, Meta Basım Matbacılık Hizmetleri, Bornova-İzmir.
4. Öner, M. (1996). Genel Mikrobiyoloji. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No: 94. Bornova-İzmir.
5. Temiz, A. (1996). Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri, 274s., ISBN: 975-7527-76-9.
6. Tunail Nezihe (2009) Mikrobiyoloji, Palme Yayıncılık, 446 s. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Proje Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 2 | 4 | 8 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Okuma | 2 | 4 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | | 5 | 5 | | 5 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | | 3 | 5 | | | 5 | ÖÇ5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |