Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
16011301T11109GENEL MİKROBİYOLOJİZorunlu114
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak mikrobiyolojik numune alma, mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapma, kültür elde etme ile mikroskobik inceleme yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN
Öğrenme Çıktıları
1Mikrobiyolojik numune almak
2Mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapmak
3Kültür elde etmek
4Mikrobiyolojik kültür saflaştırmak
5Mikroskobik inceleme yapmak
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojik numune alma, mikrobiyolojik analiz hazırlıkları, mikrobiyolojik kültür eldesi, mikrobiyolojik kültürü saflaştırma, mikroskobik inceleme.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikrobiyolojiye Giriş ve MikroorganizmalarAseptik çalışma tekniği uygulaması
2Bakterilerin ÇoğalmasıNumune alma, hijyen kontrol uygulamaları
3Sterilizasyon Ön Hazırlıkları, Sterilizasyon Sterilizasyon uygulamaları
4Besiyeri Hazırlanması Besiyeri hazırlama uygulamaları
5Besiyeri HazırlanmasıBesiyeri hazırlama uygulamaları
6Dilüsyon Sıvısı Hazırlama, Dilüsyon Serisi Hazırlama Dilüsyon serisi hazırlama uygulamaları
7Dilüsyon Serisi Hazırlama, Ekim Yapma Ekim yapma uygulamaları
8ArasınavDeğerlendirme
9İnkübasyonİnkübasyon uygulamaları
10Koloni MorfolojisiKoloni morfolojisi uygulaması
11Koloni Morfolojisi, Saf Kültür Eldesi Saf kültür elde etme uygulaması
12Preparat HazırlanmasıPreparat hazırlama uygulamaları
13Preparat Hazırlanması, Mikroskopta İnceleme Mikroskopta inceleme uygulamaları
14Mikroorganizma Hücrelerini İncelemeMikroorganizma hücrelerini inceleme uygulamaları
15Mikroorganizma Hücrelerini İnceleme, Lamlarda Sayım Lamlarda sayım uygulamaları
16Final SınavıDeğerlendirme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.HarriganWF, McCanceME (1976) Laboratory methods in food and dairy microbiology. Academic Press, London. 2. ICMSF (1978) Microorganisms in foods, vol. 2. The International Commission on Microbiological Specifications for Foods,Toronto, Canada. 3. Ünlütürk, A., ve Turantaş, F. (2003).Gıda Mikrobiyolosi, Meta Basım Matbacılık Hizmetleri, Bornova-İzmir. 4. Öner, M. (1996). Genel Mikrobiyoloji. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No: 94. Bornova-İzmir. 5. Temiz, A. (1996). Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri, 274s., ISBN: 975-7527-76-9. 6. Tunail Nezihe (2009) Mikrobiyoloji, Palme Yayıncılık, 446 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Laboratuvar14228
Proje Hazırlama13030
Proje Sunma111
Bireysel Çalışma248
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Okuma248
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1444545 45444
ÖÇ2555554 45454
ÖÇ3555454 55 54
ÖÇ4454554 35  5
ÖÇ5555555445333
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr