Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
16011301T11208MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ-IIZorunlu244
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve Suyu, Meyve Nektarı, Turşu ve Sirke Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN
Öğrenme Çıktıları
1Meyve Suyu Üretimi
2Meyve Nektarı
3Turşu Üretimi
4Sirke Üretimi
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu dersin içeriği ağırlıklı olarak meyve suyu üretimi, turşu ve sirke üretiminden oluşmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyve Suyu Üretimi için Mayşenin Hazırlanması-PreslemeUygulama Hazırlıkları
2Presleme-Durultma ve BerraklaştırmaDurultma, berraklaştırma deneyleri
3Filtrasyon-KonsantrasyonFiltrasyon ekipmanlarının incelenmesi
4Geri Sulandırma/Dolum ve PastörizasyonPastörizatör incelenmesi
5Meyve Nektarı Üretimi için Mayşenin HazırlanmasıMayşe üretimi
6Mayşeye Isıl işlem UygulamakMayşede enzim insktivasyonu
7Pulp Elde Etmek-Pulpu Konsantre Etmek Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon Pulp eldesi ve meyve suyu fabrikası ziyareti
8Arasınav
9Turşu Üretimi için Ön İşlemler, Salamura HazırlamaSalamura hesaplamaları
10Salamura Hazırlama ve Dolum/KapatmaSalamura hazırlama
11Turşu FermantasyonuTurşu fabrikası ziyereti
12Sirke Üretimi için Ön İşlemlerSirke fabrikası ziyereti
13Sirke FermantasyonuTuz tayini
14Dinlendirme/Durultma ve PastörizasyonTurşu fabrikası ziyareti
15Dinlendirme/Durultma ve PastörizasyonUyguylamanın değerlendirilmesi
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1- Bekir Cemeroğlu, 2009. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 1 ve Cilt 2. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:38 Ankara 2- Engin Yaralı, 2017. Meyve Sebze Teknolojisi II, 106 sayfa.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14114
Uygulama/Pratik14114
Alan Gezisi8216
Proje Hazırlama3515
Proje Sunma3515
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4520
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4520
Laboratuvar Ara Sınavı122
Laboratuvar Sınavı122
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)122
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1   54   4   
ÖÇ245 454 43   
ÖÇ344 455 54 3 
ÖÇ455 545 53 43
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr