Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 16011301T11208 | MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ-II | Zorunlu | 2 | 4 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve Suyu, Meyve Nektarı, Turşu ve Sirke Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Meyve Suyu Üretimi | 2 | Meyve Nektarı | 3 | Turşu Üretimi | 4 | Sirke Üretimi |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu dersin içeriği ağırlıklı olarak meyve suyu üretimi, turşu ve sirke üretiminden oluşmaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Meyve Suyu Üretimi için Mayşenin Hazırlanması-Presleme | Uygulama Hazırlıkları | | 2 | Presleme-Durultma ve Berraklaştırma | Durultma, berraklaştırma deneyleri | | 3 | Filtrasyon-Konsantrasyon | Filtrasyon ekipmanlarının incelenmesi | | 4 | Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon | Pastörizatör incelenmesi | | 5 | Meyve Nektarı Üretimi için Mayşenin Hazırlanması | Mayşe üretimi | | 6 | Mayşeye Isıl işlem Uygulamak | Mayşede enzim insktivasyonu | | 7 | Pulp Elde Etmek-Pulpu Konsantre Etmek
Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon
| Pulp eldesi ve meyve suyu fabrikası ziyareti | | 8 | Arasınav | | | 9 | Turşu Üretimi için Ön İşlemler, Salamura Hazırlama | Salamura hesaplamaları | | 10 | Salamura Hazırlama ve Dolum/Kapatma | Salamura hazırlama | | 11 | Turşu Fermantasyonu | Turşu fabrikası ziyereti | | 12 | Sirke Üretimi için Ön İşlemler | Sirke fabrikası ziyereti | | 13 | Sirke Fermantasyonu | Tuz tayini | | 14 | Dinlendirme/Durultma ve Pastörizasyon | Turşu fabrikası ziyareti | | 15 | Dinlendirme/Durultma ve Pastörizasyon | Uyguylamanın değerlendirilmesi | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1- Bekir Cemeroğlu, 2009. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 1 ve Cilt 2. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:38 Ankara
2- Engin Yaralı, 2017. Meyve Sebze Teknolojisi II, 106 sayfa. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Alan Gezisi | 8 | 2 | 16 |
Proje Hazırlama | 3 | 5 | 15 |
Proje Sunma | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 5 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 5 | 20 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 2 | 2 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | 5 | 4 | | | | 4 | | | | ÖÇ2 | 4 | 5 | | 4 | 5 | 4 | | 4 | 3 | | | | ÖÇ3 | 4 | 4 | | 4 | 5 | 5 | | 5 | 4 | | 3 | | ÖÇ4 | 5 | 5 | | 5 | 4 | 5 | | 5 | 3 | | 4 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |