| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | | 16011301T11208 | MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ-II | Zorunlu | 2 | 4 | 4 |
|
| Dersin Seviyesi |
| Ön Lisans |
| Dersin Sunulduğu Dil |
| Türkçe |
| Dersin Amacı |
| Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve Suyu, Meyve Nektarı, Turşu ve Sirke Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır. |
| Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
| Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN |
| Öğrenme Çıktıları |
| 1 | Meyve Suyu Üretimi | | 2 | Meyve Nektarı | | 3 | Turşu Üretimi | | 4 | Sirke Üretimi |
|
| Öğrenim Türü |
| Örgün Öğretim |
| Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
| Yok |
| Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
| Yok |
| Dersin İçeriği |
| Bu dersin içeriği ağırlıklı olarak meyve suyu üretimi, turşu ve sirke üretiminden oluşmaktadır. |
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
| 1 | Meyve Suyu Üretimi için Mayşenin Hazırlanması-Presleme | Uygulama Hazırlıkları | | | 2 | Presleme-Durultma ve Berraklaştırma | Durultma, berraklaştırma deneyleri | | | 3 | Filtrasyon-Konsantrasyon | Filtrasyon ekipmanlarının incelenmesi | | | 4 | Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon | Pastörizatör incelenmesi | | | 5 | Meyve Nektarı Üretimi için Mayşenin Hazırlanması | Mayşe üretimi | | | 6 | Mayşeye Isıl işlem Uygulamak | Mayşede enzim insktivasyonu | | | 7 | Pulp Elde Etmek-Pulpu Konsantre Etmek
Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon
| Pulp eldesi ve meyve suyu fabrikası ziyareti | | | 8 | Arasınav | | | | 9 | Turşu Üretimi için Ön İşlemler, Salamura Hazırlama | Salamura hesaplamaları | | | 10 | Salamura Hazırlama ve Dolum/Kapatma | Salamura hazırlama | | | 11 | Turşu Fermantasyonu | Turşu fabrikası ziyereti | | | 12 | Sirke Üretimi için Ön İşlemler | Sirke fabrikası ziyereti | | | 13 | Sirke Fermantasyonu | Tuz tayini | | | 14 | Dinlendirme/Durultma ve Pastörizasyon | Turşu fabrikası ziyareti | | | 15 | Dinlendirme/Durultma ve Pastörizasyon | Uyguylamanın değerlendirilmesi | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
| 1- Bekir Cemeroğlu, 2009. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 1 ve Cilt 2. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:38 Ankara
2- Engin Yaralı, 2017. Meyve Sebze Teknolojisi II, 106 sayfa. |
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
| Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
| Değerlendirme | |
| Ara Sınav | 1 | 100 | | TOPLAM | 100 | |
| Final Sınavı | 1 | 100 | | TOPLAM | 100 | | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | | TOPLAM | 100 |
| | Staj Durumu | | Yok |
|
| İş Yükü Hesaplaması |
|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
| Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
| Alan Gezisi | 8 | 2 | 16 |
| Proje Hazırlama | 3 | 5 | 15 |
| Proje Sunma | 3 | 5 | 15 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 5 | 20 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 5 | 20 |
| Laboratuvar Ara Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Laboratuvar Sınavı | 1 | 2 | 2 |
|
| Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
| ÖÇ1 | | | | 5 | 4 | | | | 4 | | | | | | ÖÇ2 | 4 | 5 | | 4 | 5 | 4 | | 4 | 3 | | | | | | ÖÇ3 | 4 | 4 | | 4 | 5 | 5 | | 5 | 4 | | | 3 | | | ÖÇ4 | 5 | 5 | | 5 | 4 | 5 | | 5 | 3 | | 3 | 4 | |
|
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
 |
| |
| Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |