Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
16011301T11209ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER TEKNOLOJİSİZorunlu233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak alkollü ve alkolsüz içecekler üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN
Öğrenme Çıktıları
1Bira üretimini kontrol edebilme
2Şarap üretimini kontrol edebilme
3Gazlı içecek üretimini kontrol edebilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Biranın tanımı, kalite özellikleri, bira üretim aşamaları ve bira çeşitleri. Şarabın tanımı, kalite özellikleri, şarap üretim aşamaları; şaraplık üzümler ve şarap çeşitleri. Gazlı içeceklerin tanımı, kalite özellikleri; gazlı içecek üretiminde kullanılan temel ve yardımcı maddeler, gazlı içecek üretim aşamaları ve gazlı içecek çeşitleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Bira üretiminde malt eldesiBira üretimi uygulaması
2Bira üretiminde malt eldesi Bira üretimi uygulaması
3Maltın kaynatılması ve şerbetçiotu ilavesiBira üretimi uygulaması
4Soğutma, maya ilavesi, fermentasyon, süzme ve dolumBira üretimi uygulaması
5Soğutma, maya ilavesi, fermentasyon, süzme ve dolum Bira üretimi uygulaması
6Şarap üretiminde ön işlemlerŞarap üretimi uygulaması
7Üzümlerin preslenmesi ve maserasyon işlemiŞarap üretimi uygulaması
8ArasınavUygulama 1. Sınavı
9Şıranın ve cibrenin fermentasyonuŞarap üretimi uygulaması
10Şıranın ve cibrenin fermentasyonu Şarap üretimi uygulaması
11Dinlendirme, durultma ve dolum işlemiŞarap üretimi uygulaması
12Dinlendirme, durultma ve dolum işlemiŞarap üretimi uygulaması
13Gazlı içeceklerde karışım hazırlamaGazlı içecek üretimi uygulaması
14Gazlı içeceklerde karışım hazırlama Gazlı içecek üretimi uygulaması
15CO2 ilavesi ve dolum işlemiGazlı içecek üretimi uygulaması
16Final sınavıUygulama 2. Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Aktaş, A., Özdemir, B., 2005. İçki Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara. 2. Kılıç, O., 1997. Alkollü İçkiler Teknolojisi. U.Ü. Ziraat Fakültesi Yayını, Bursa. 3. Türker, İ., Canbaş, A., 1995. Malt ve Bira Teknolojisi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14114
Uygulama/Pratik14114
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma199
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Laboratuvar Ara Sınavı212
Ev Ödevi12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ153  33  44  
ÖÇ253  33  55  
ÖÇ353  33  54  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr