Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 16011301T11209 | ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak alkollü ve alkolsüz içecekler üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bira üretimini kontrol edebilme | 2 | Şarap üretimini kontrol edebilme | 3 | Gazlı içecek üretimini kontrol edebilme |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Biranın tanımı, kalite özellikleri, bira üretim aşamaları ve bira çeşitleri. Şarabın tanımı, kalite özellikleri, şarap üretim aşamaları; şaraplık üzümler ve şarap çeşitleri. Gazlı içeceklerin tanımı, kalite özellikleri; gazlı içecek üretiminde kullanılan temel ve yardımcı maddeler, gazlı içecek üretim aşamaları ve gazlı içecek çeşitleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Bira üretiminde malt eldesi | Bira üretimi uygulaması | | 2 | Bira üretiminde malt eldesi | Bira üretimi uygulaması | | 3 | Maltın kaynatılması ve şerbetçiotu ilavesi | Bira üretimi uygulaması | | 4 | Soğutma, maya ilavesi, fermentasyon, süzme ve dolum | Bira üretimi uygulaması | | 5 | Soğutma, maya ilavesi, fermentasyon, süzme ve dolum | Bira üretimi uygulaması | | 6 | Şarap üretiminde ön işlemler | Şarap üretimi uygulaması | | 7 | Üzümlerin preslenmesi ve maserasyon işlemi | Şarap üretimi uygulaması | | 8 | Arasınav | Uygulama 1. Sınavı | | 9 | Şıranın ve cibrenin fermentasyonu | Şarap üretimi uygulaması | | 10 | Şıranın ve cibrenin fermentasyonu | Şarap üretimi uygulaması | | 11 | Dinlendirme, durultma ve dolum işlemi | Şarap üretimi uygulaması | | 12 | Dinlendirme, durultma ve dolum işlemi | Şarap üretimi uygulaması | | 13 | Gazlı içeceklerde karışım hazırlama | Gazlı içecek üretimi uygulaması | | 14 | Gazlı içeceklerde karışım hazırlama | Gazlı içecek üretimi uygulaması | | 15 | CO2 ilavesi ve dolum işlemi | Gazlı içecek üretimi uygulaması | | 16 | Final sınavı | Uygulama 2. Sınavı | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Aktaş, A., Özdemir, B., 2005. İçki Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.
2. Kılıç, O., 1997. Alkollü İçkiler Teknolojisi. U.Ü. Ziraat Fakültesi Yayını, Bursa.
3. Türker, İ., Canbaş, A., 1995. Malt ve Bira Teknolojisi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 9 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 2 | 1 | 2 |
Ev Ödevi | 1 | 20 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 3 | | | 3 | 3 | | | 4 | 4 | | | ÖÇ2 | 5 | 3 | | | 3 | 3 | | | 5 | 5 | | | ÖÇ3 | 5 | 3 | | | 3 | 3 | | | 5 | 4 | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |