Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 16011301T11207 | MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ-I | Zorunlu | 2 | 3 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve ve Sebzelerin Üretim İçin Hazırlık Aşamaları, Konserve, Salça, Reçel, Dondurulmuş ve Kurutulmuş Meyve-Sebze Ürünlerinin Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Assoc. Prof. Dr. Ünal Rıza Yaman |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Meyve ve Sebzeleri Üretime Hazırlama | 2 | Konserve Üretimi | 3 | Salça Üretimi | 4 | Reçel Üretimi | 5 | Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi | 6 | Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Meyve ve sebzelerin dayandırılmaları için kullanılan yöntemlerin büyük bölümünü içermektedir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Meyve ve Sebzelerin Yıkanması -Ayıklama ve Sınıflandırılması | Eleme işleminin gösterilmesi | | 2 | Ayıkama ve Sınıflandırma- Sap ve baş/ Uç Alma İşlemi -Çekirdek Çıkarma | Fabrika ziyareti | | 3 | Kabuk Soyma-Doğrama | Patates ve domatesin kostikle kabuklarının soyulması | | 4 | Konserve Üretimi için Ön İşlemler-Dolgu Sıvısı Hazırlama | Haşlamanın kontrolü, peroksidaz inaktivasyonu, dolgu sıvısı konsantrasyonu hesaplaması | | 5 | Konserve Dolumu ve Kapatma-Pastörizasyon-Sterilizasyon | Kapatma kontrolü, kenet kontrolü, konserve kontrolleri | | 6 | Salça Üretimi için Ön İşlemler-Pulp Eldesi | Salça fabrikası ziyareti | | 7 | Pulp Eldesi-Saçanın Konsantrasyonu
Salçanın Dolumu ve Kapatma-Isıl İşlem | Salçanın kalite kontrolleri | | 8 | Arasınav | | | 9 | Reçel Üretimi için Ön İşlemler-Pişirme İşlemi | Reçel üretimi ve reçel fabrikası ziyareti | | 10 | Reçel Pişirme İşlemi-Soğutma ve Dolum | Reçelin kalite kontrolü | | 11 | Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi için Ön İşlemler | Haşlama ile enzim inaktivasyonu | | 12 | Meyve ve Sebzelerin Dondurulması | Donmuş meyve sebze üretimi yapan fabrika ziyareti | | 13 | Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi İçin Hammadde Hazırlık İşlemleri | Kuru madde tayini, kurutulmuş meyve sebze üretimi yapan fabrika ziyareti | | 14 | Meyve-sebze kurutma | Kuru madde tayini, kurutulmuş meyve sebze üretimi yapan fabrika ziyareti | | 15 | Final Sınavı | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Kitap: Bekir Cemeroğlu, 2009. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 1 ve Cilt 2. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:38 Ankara |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Tartışma | 9 | 3 | 27 |
Soru-Yanıt | 9 | 3 | 27 |
Alan Gezisi | 8 | 3 | 24 |
Proje Hazırlama | 3 | 2 | 6 |
Proje Sunma | 3 | 2 | 6 |
Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | 4 | 5 | | | | 4 | | | | ÖÇ2 | 4 | 5 | | 5 | 5 | 5 | | 5 | 3 | | | | ÖÇ3 | 5 | 4 | | 5 | 4 | 5 | | 4 | 3 | | | | ÖÇ4 | 4 | 5 | | 5 | 5 | 4 | | 5 | 4 | | 3 | | ÖÇ5 | 5 | 4 | | 4 | 4 | 5 | | 5 | 4 | | 4 | 3 | ÖÇ6 | 5 | 4 | | 5 | 4 | 5 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |