Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
16011301T11207MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ-IZorunlu236
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve ve Sebzelerin Üretim İçin Hazırlık Aşamaları, Konserve, Salça, Reçel, Dondurulmuş ve Kurutulmuş Meyve-Sebze Ürünlerinin Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Assoc. Prof. Dr. Ünal Rıza Yaman
Öğrenme Çıktıları
1Meyve ve Sebzeleri Üretime Hazırlama
2Konserve Üretimi
3Salça Üretimi
4Reçel Üretimi
5Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi
6Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Meyve ve sebzelerin dayandırılmaları için kullanılan yöntemlerin büyük bölümünü içermektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyve ve Sebzelerin Yıkanması -Ayıklama ve SınıflandırılmasıEleme işleminin gösterilmesi
2Ayıkama ve Sınıflandırma- Sap ve baş/ Uç Alma İşlemi -Çekirdek ÇıkarmaFabrika ziyareti
3Kabuk Soyma-DoğramaPatates ve domatesin kostikle kabuklarının soyulması
4Konserve Üretimi için Ön İşlemler-Dolgu Sıvısı HazırlamaHaşlamanın kontrolü, peroksidaz inaktivasyonu, dolgu sıvısı konsantrasyonu hesaplaması
5Konserve Dolumu ve Kapatma-Pastörizasyon-SterilizasyonKapatma kontrolü, kenet kontrolü, konserve kontrolleri
6Salça Üretimi için Ön İşlemler-Pulp EldesiSalça fabrikası ziyareti
7Pulp Eldesi-Saçanın Konsantrasyonu Salçanın Dolumu ve Kapatma-Isıl İşlemSalçanın kalite kontrolleri
8Arasınav
9Reçel Üretimi için Ön İşlemler-Pişirme İşlemiReçel üretimi ve reçel fabrikası ziyareti
10Reçel Pişirme İşlemi-Soğutma ve DolumReçelin kalite kontrolü
11Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi için Ön İşlemlerHaşlama ile enzim inaktivasyonu
12Meyve ve Sebzelerin DondurulmasıDonmuş meyve sebze üretimi yapan fabrika ziyareti
13Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi İçin Hammadde Hazırlık İşlemleriKuru madde tayini, kurutulmuş meyve sebze üretimi yapan fabrika ziyareti
14Meyve-sebze kurutmaKuru madde tayini, kurutulmuş meyve sebze üretimi yapan fabrika ziyareti
15Final Sınavı
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kitap: Bekir Cemeroğlu, 2009. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt 1 ve Cilt 2. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:38 Ankara
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav133
Final Sınavı133
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14114
Tartışma9327
Soru-Yanıt9327
Alan Gezisi8324
Proje Hazırlama326
Proje Sunma326
Bireysel Çalışma7321
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4312
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4312
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)183
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1   45   4   
ÖÇ245 555 53   
ÖÇ354 545 43   
ÖÇ445 554 54 3 
ÖÇ554 445 54 43
ÖÇ654 545      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr