Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 16011301T11205 | ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-I | Zorunlu | 2 | 3 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve Türk Standartlarına uygun olarak taze et ürünleri, dondurulmuş et ürünleri, kesimhane yan ürünleri, kanatlı eti ürünleri, su ürünleri üretimi yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Asst. Prof. Dr. Mehmet BAYAZ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Taze et ürünleri üretebilme | 2 | Dondurulmuş et ürünleri üretebilme | 3 | Kesimhane yan ürünleri üretebilme | 4 | Kanatlı eti üretebilme | 5 | Su ürünleri üretebilme |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Dünyada ve ülkemizde kasaplık hayvanlar. Kasaplık hayvanların kesim işlemi. Karkas randımanı ve karkas parçalama yöntemleri. Etlerin karkastan ayrılması ve kalitesine göre sınıflandırılması. Taze etlerin soğutulması ve dondurulması. İşlenmiş ve dondurulmuş et ürünleri. Kesimhane yan ürünleri ve işlenmesi. Kanatlı etleri üretimi. Taze ve konserve su ürünleri üretimi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Taze et ürünleri üretimi | Kesimhanede kesim uygulaması | | 2 | Taze et ürünleri üretimi | Etlerde pH tayini | | 3 | Taze et ürünleri üretimi | Et ve et ürünlerinde nem miktarı tayini | | 4 | Taze et ürünleri üretimi | Su tutma kapasitesinin belirlenmesi | | 5 | Dondurulmuş et ürünleri üretimi | Kavurmada yağ tayini (sızdırma yöntemi) | | 6 | Dondurulmuş et ürünleri üretimi | Et ve et ürünlerinde Soxhlet yöntemiyle yağ tayini | | 7 | Dondurulmuş et ürünleri üretimi | Kürlenmiş et ürünlerinde nitrit aranması | | 8 | Arasınav | Uygulama 1. Sınavı | | 9 | Dondurulmuş et ürünleri üretimi | Nitrit miktarının tayini-çözelti hazırlama | | 10 | Kesimhane yan ürünleri üretimi | Nitrit miktarının tayini | | 11 | Kesimhane yan ürünleri üretimi | Teknik gezi | | 12 | Kanatlı eti ürünleri üretimi | Kürlenmiş et ürünlerinde laktik asit miktarının saptanması | | 13 | Kanatlı eti ürünleri üretimi | Et ürünlerinde kokuşmanın belirlenmesi | | 14 | Su ürünleri üretimi | Et ürünlerinde sorbik asit tayini | | 15 | Su ürünleri üretimi | Teknik gezi | | 16 | Final sınavı | Uygulama 2. Sınavı | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Anar, Ş., 2010. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Dora Yayınevi, Bursa.
2. Öztan, A., 1999. Et Bilimi ve Teknolojisi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. ISBN: 975-491-084-7
3. Gökalp, H. Y., M. Kaya, Ö. Zorba, 1997. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No:320, Erzurum. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Alan Gezisi | 2 | 1 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 2 | 1 | 2 |
Ev Ödevi | 1 | 20 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | | | | | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | | | | | | | | ÖÇ3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | | | | | | | | ÖÇ4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | | | | | | | | ÖÇ5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |