Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
16011301T11205ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-IZorunlu235
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve Türk Standartlarına uygun olarak taze et ürünleri, dondurulmuş et ürünleri, kesimhane yan ürünleri, kanatlı eti ürünleri, su ürünleri üretimi yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Asst. Prof. Dr. Mehmet BAYAZ
Öğrenme Çıktıları
1Taze et ürünleri üretebilme
2Dondurulmuş et ürünleri üretebilme
3Kesimhane yan ürünleri üretebilme
4Kanatlı eti üretebilme
5Su ürünleri üretebilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Dünyada ve ülkemizde kasaplık hayvanlar. Kasaplık hayvanların kesim işlemi. Karkas randımanı ve karkas parçalama yöntemleri. Etlerin karkastan ayrılması ve kalitesine göre sınıflandırılması. Taze etlerin soğutulması ve dondurulması. İşlenmiş ve dondurulmuş et ürünleri. Kesimhane yan ürünleri ve işlenmesi. Kanatlı etleri üretimi. Taze ve konserve su ürünleri üretimi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Taze et ürünleri üretimiKesimhanede kesim uygulaması
2Taze et ürünleri üretimiEtlerde pH tayini
3Taze et ürünleri üretimiEt ve et ürünlerinde nem miktarı tayini
4Taze et ürünleri üretimiSu tutma kapasitesinin belirlenmesi
5Dondurulmuş et ürünleri üretimiKavurmada yağ tayini (sızdırma yöntemi)
6Dondurulmuş et ürünleri üretimiEt ve et ürünlerinde Soxhlet yöntemiyle yağ tayini
7Dondurulmuş et ürünleri üretimiKürlenmiş et ürünlerinde nitrit aranması
8ArasınavUygulama 1. Sınavı
9Dondurulmuş et ürünleri üretimiNitrit miktarının tayini-çözelti hazırlama
10Kesimhane yan ürünleri üretimiNitrit miktarının tayini
11Kesimhane yan ürünleri üretimiTeknik gezi
12Kanatlı eti ürünleri üretimiKürlenmiş et ürünlerinde laktik asit miktarının saptanması
13Kanatlı eti ürünleri üretimiEt ürünlerinde kokuşmanın belirlenmesi
14Su ürünleri üretimiEt ürünlerinde sorbik asit tayini
15Su ürünleri üretimiTeknik gezi
16Final sınavıUygulama 2. Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Anar, Ş., 2010. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Dora Yayınevi, Bursa. 2. Öztan, A., 1999. Et Bilimi ve Teknolojisi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. ISBN: 975-491-084-7 3. Gökalp, H. Y., M. Kaya, Ö. Zorba, 1997. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No:320, Erzurum.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14114
Alan Gezisi212
Bireysel Çalışma14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11616
Laboratuvar Ara Sınavı212
Ev Ödevi12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)150
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ155333       
ÖÇ255333       
ÖÇ355333       
ÖÇ455333       
ÖÇ555333       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr