Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 16011301T11203 | TAHIL TEKNOLOJİSİ-I | Zorunlu | 2 | 3 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Asst. Prof. Dr. Cesur MEHENKTAŞ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Un üretimini kontrol etmek | 2 | İrmik üretimini kontrol etmek | 3 | Bulgur üretimini kontrol etmek | 4 | Ekmek üretimini kontrol etmek |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Un üretimi, irmik üretimi, bulgur üretimi, ekmek üretimi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Hammaddenin Kalitesine Göre Sınıflandırma | Buğdayın anatomik yapısının ve kesitinin incelenmesi, buğdaylarda sertlik tayini | | 2 | Temizleme, Tavlama
| Bin tane ağırlığı ve yabancı madde miktarının belirlenmesi | | 3 | Tavlama, Öğütme
| Hektolitre ağırlığı problemleri, tavlama problemleri | | 4 | Öğütme, Un Paçalı
| Unda kül ve yaş öz tayini | | 5 | Buğday Paçalı | Video ve slayt gösterimi | | 6 | Sasörleme | İrmikte nem tayini | | 7 | Pişirme | İrmikte kül tayini | | 8 | Arasınav | Değerlendirme | | 9 | Kurutma, Kabuk Soyma
| İrmikte asitlik tayini | | 10 | Kabuk Soyma, Ayıklama
| İrmikte kuru gluten miktarı tayini | | 11 | Kırma ve Kalibrasyon | Teknik gezi | | 12 | Hamur Bileşenlerinin Hazırlanması | Video ve slayt gösterimi | | 13 | Yoğurma | Ekmek hamurunda pişme kaybı ve elde edilecek ekmek miktarına ilişkin örnek problemler (I) | | 14 | Kitle Fermantasyonu, Şekil Verme
| Ekmek hamurunda pişme kaybı ve elde edilecek ekmek miktarına ilişkin örnek problemler (II) | | 15 | Son Fermantasyon, Pişirme
| Teknik gezi | | 16 | Final Sınavı | Değerlendirme | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Tahıl Teknolojisi-I Ders Notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 8 | 3 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 11 | 11 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | | ÖÇ3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | | ÖÇ4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |