Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 16011301T11201 | SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-I | Zorunlu | 2 | 3 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Asst. Prof. Dr. Cesur MEHENKTAŞ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak | 2 | Ön işlemleri kontrol etmek | 3 | İçme sütü üretimini kontrol etmek | 4 | Kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek | 5 | Peynir üretimini kontrol etmek |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Hammadde ve yardımcı maddelerin işletmeye alınması, ön işlemler, içme sütü üretimi, kurutulmuş süt ürünleri üretimi, peynir üretimi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sütün nitelikleri | Çiğ sütte yoğunluk, pH ve asitlik tayini | | 2 | Süt İşletmelerinde miktar ölçümü, Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması, Sütün temizlenmesi | Çiğ sütte protein ve kül tayini | | 3 | Sütün Temizlenmesi, Sütün havasının ve kokusunun alınması | Klarifikatörün tanıtımı | | 4 | Süt Yağının Ayrılması, Sütün Standardizasyonu | Separatörün tanıtımı ve standardizasyon problemleri | | 5 | Sütün Standardizasyonu, Sütün Homojenizasyonu | Homojenizatörün tanıtımı | | 6 | Sütün Homojenizasyonu, Pastörize İçme Sütü | Homojenizasyon kontrolü | | 7 | Pastörize İçme Sütü, Sterilize İçme Sütü | Pastörizatörün tanıtımı | | 8 | Arasınav | Değerlendirme | | 9 | Sterilize İçme Sütü, İçme Sütlerinin Depolanması, Süttozu Üretimi
| Alkali fosfataz ve laktoperoksidaz enzimleri tayini | | 10 | Süttozu Üretimi, Peynir altı suyu tozu üretimi | Süttozu analizleri | | 11 | Peynir altı suyu tozu üretimi, Kurutulmuş süt ürünlerinin depolanması, Beyaz peynir üretimi | Peynir mayasında kuvvet tayini ve problemleri | | 12 | Beyaz peynir üretimi | Peynirde tuz tayini | | 13 | Kaşar peyniri üretimi | Peynirde asitlik ve pH tayini | | 14 | Lor peyniri üretimi, Eritme peyniri üretimi | Peynirde kurumadde ve kül tayini | | 15 | Eritme peyniri üretimi | Eritme peyniri hesaplamaları ve Stephan eritme peyniri makinesinin tanıtımı | | 16 | Final Sınavı | Değerlendirme | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Süt ve Ürünleri Teknolojisi-I Ders Notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 8 | 3 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 11 | 11 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 5 | 3 | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | | ÖÇ3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | | ÖÇ4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | | ÖÇ5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |