Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
16011301T11201SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-IZorunlu235
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Asst. Prof. Dr. Cesur MEHENKTAŞ
Öğrenme Çıktıları
1Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak
2Ön işlemleri kontrol etmek
3İçme sütü üretimini kontrol etmek
4Kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek
5Peynir üretimini kontrol etmek
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hammadde ve yardımcı maddelerin işletmeye alınması, ön işlemler, içme sütü üretimi, kurutulmuş süt ürünleri üretimi, peynir üretimi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sütün nitelikleriÇiğ sütte yoğunluk, pH ve asitlik tayini
2Süt İşletmelerinde miktar ölçümü, Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması, Sütün temizlenmesiÇiğ sütte protein ve kül tayini
3Sütün Temizlenmesi, Sütün havasının ve kokusunun alınmasıKlarifikatörün tanıtımı
4Süt Yağının Ayrılması, Sütün StandardizasyonuSeparatörün tanıtımı ve standardizasyon problemleri
5Sütün Standardizasyonu, Sütün HomojenizasyonuHomojenizatörün tanıtımı
6Sütün Homojenizasyonu, Pastörize İçme SütüHomojenizasyon kontrolü
7Pastörize İçme Sütü, Sterilize İçme SütüPastörizatörün tanıtımı
8ArasınavDeğerlendirme
9Sterilize İçme Sütü, İçme Sütlerinin Depolanması, Süttozu Üretimi Alkali fosfataz ve laktoperoksidaz enzimleri tayini
10Süttozu Üretimi, Peynir altı suyu tozu üretimiSüttozu analizleri
11Peynir altı suyu tozu üretimi, Kurutulmuş süt ürünlerinin depolanması, Beyaz peynir üretimiPeynir mayasında kuvvet tayini ve problemleri
12Beyaz peynir üretimiPeynirde tuz tayini
13Kaşar peyniri üretimiPeynirde asitlik ve pH tayini
14Lor peyniri üretimi, Eritme peyniri üretimiPeynirde kurumadde ve kül tayini
15Eritme peyniri üretimiEritme peyniri hesaplamaları ve Stephan eritme peyniri makinesinin tanıtımı
16Final SınavıDeğerlendirme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Süt ve Ürünleri Teknolojisi-I Ders Notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma8324
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11111
Okuma14342
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)141
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1555343 353  
ÖÇ2553343 34   
ÖÇ3553343 34   
ÖÇ4553343 34   
ÖÇ5553343 34   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr