Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 6013001142010 | HİJYEN VE SANİTASYON | Zorunlu | 1 | 2 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
İnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaları gıdalardan ve işletme ortamından uzak tutmak veya uzaklaştırmak için uygulanan hijyen ve sanitasyon kuralları hakkında bilgi vermek ve güvenli gıda üretimi için gıda işletmelerinde uygulanması zorunlu olan hijyen ve sanitasyon yöntemlerini öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda sanayisinde hijyen ve sanitasyonun önemini kavrayabilme ve sanitasyon ve mikroorganizmalar arasındaki ilişkileri açıklayabilme. | 2 | Gıda işletmelerinde sanitasyon uygulamalarında kullanılan temizleme maddelerini, sanitasyon ekipmanlarını ve dezenfektanları ayrıntılı olarak tanıyabilme. | 3 | Personel hijyeninin önemini kavrayabilme ve personel hijyeni için gerekli önlemleri alabilme. | 4 | Atık maddelerin uzaklaştırılması yöntemlerini kavrayabilme. | 5 | Gıda güvenliği sistemlerinden HACCP ve ISO 22000’in şartlarını uygulayabilme. | 6 | Su ve hava hijyeninin önemini açıklayabilme. | 7 | Etkili bir sanitasyon programının uygulanmasında yönetimin önemini kavrayabilme. |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi. Mikroorganizmaların bulaşma ve üremesini kontrol altına alma yolları. Gıda kökenli hastalık ve zehirlenmeler. Temizlik maddeleri: Su ve deterjanlar. Dezenfektanlar ve dezenfeksiyon yöntemleri. Temizleme yöntemleri, sanitasyon ekipmanları. Personel hijyeni ve alınması gereken önlemler. Hava ve su hijyeni. Haşerelerle mücadele yöntemleri. Atıkların uzaklaştırılması. HACCP ve ISO 22000. Yönetimin sanitasyon programındaki rolü. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi. Etkili bir sanitasyonun gıda sanayiinde sağlayacağı yararlar. | | | 2 | Mikroorganizma sanitasyon ilişkisi. Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar. | | | 3 | Temizlik ve deterjanlar. | | | 4 | Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar. | | | 5 | Dezenfeksiyon işlemleri. | | | 6 | Sanitasyon ekipmanları ve sistemleri. | | | 7 | Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar. | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Gıda işletmelerinde personel hijyeni. | | | 10 | İşletme ortamından atıkların uzaklaştırılması. | | | 11 | Haşerelerle mücadele. | | | 12 | Kalite güvence ve sanitasyon programının ilişkisi. | | | 13 | Su hijyeni. | | | 14 | Hava hijyeni. | | | 15 | Yönetim ve sanitasyon. | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1-Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık
2-Semra Kayaardı. 2014. Gıda hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, İzmir. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 9 | 9 |
Ev Ödevi | 1 | 16 | 16 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 5 | 5 | | | | | | | | | ÖÇ2 | 4 | 5 | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | 4 | 5 | | 5 | | | | | | | | | ÖÇ4 | 4 | 5 | | 5 | 5 | 4 | | | | | | | ÖÇ5 | 4 | 5 | | | 5 | 5 | | | 5 | | | | ÖÇ6 | | 5 | | | | | | | | | | | ÖÇ7 | | 5 | | | | | | | 4 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |