Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
6013001142010HİJYEN VE SANİTASYONZorunlu122
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
İnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaları gıdalardan ve işletme ortamından uzak tutmak veya uzaklaştırmak için uygulanan hijyen ve sanitasyon kuralları hakkında bilgi vermek ve güvenli gıda üretimi için gıda işletmelerinde uygulanması zorunlu olan hijyen ve sanitasyon yöntemlerini öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN
Öğrenme Çıktıları
1Gıda sanayisinde hijyen ve sanitasyonun önemini kavrayabilme ve sanitasyon ve mikroorganizmalar arasındaki ilişkileri açıklayabilme.
2Gıda işletmelerinde sanitasyon uygulamalarında kullanılan temizleme maddelerini, sanitasyon ekipmanlarını ve dezenfektanları ayrıntılı olarak tanıyabilme.
3Personel hijyeninin önemini kavrayabilme ve personel hijyeni için gerekli önlemleri alabilme.
4Atık maddelerin uzaklaştırılması yöntemlerini kavrayabilme.
5Gıda güvenliği sistemlerinden HACCP ve ISO 22000’in şartlarını uygulayabilme.
6Su ve hava hijyeninin önemini açıklayabilme.
7Etkili bir sanitasyon programının uygulanmasında yönetimin önemini kavrayabilme.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi. Mikroorganizmaların bulaşma ve üremesini kontrol altına alma yolları. Gıda kökenli hastalık ve zehirlenmeler. Temizlik maddeleri: Su ve deterjanlar. Dezenfektanlar ve dezenfeksiyon yöntemleri. Temizleme yöntemleri, sanitasyon ekipmanları. Personel hijyeni ve alınması gereken önlemler. Hava ve su hijyeni. Haşerelerle mücadele yöntemleri. Atıkların uzaklaştırılması. HACCP ve ISO 22000. Yönetimin sanitasyon programındaki rolü.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi. Etkili bir sanitasyonun gıda sanayiinde sağlayacağı yararlar.
2Mikroorganizma sanitasyon ilişkisi. Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar.
3Temizlik ve deterjanlar.
4Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar.
5Dezenfeksiyon işlemleri.
6Sanitasyon ekipmanları ve sistemleri.
7Sanitasyon uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar.
8Arasınav
9Gıda işletmelerinde personel hijyeni.
10İşletme ortamından atıkların uzaklaştırılması.
11Haşerelerle mücadele.
12Kalite güvence ve sanitasyon programının ilişkisi.
13Su hijyeni.
14Hava hijyeni.
15Yönetim ve sanitasyon.
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1-Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık 2-Semra Kayaardı. 2014. Gıda hijyeni ve Sanitasyon, Sidas Yayıncılık, İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma199
Ev Ödevi11616
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)60
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ14555        
ÖÇ245          
ÖÇ345 5        
ÖÇ445 554      
ÖÇ545  55  5   
ÖÇ6 5          
ÖÇ7 5      4   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr