Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 6013001122010 | GIDA KATKI MADDELERİ | Zorunlu | 1 | 2 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdanın raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, gıdanın duyusal özelliklerini modifiye etmek ve besleyici değerini artırmak için katkı maddelerini kullanmak ve işlem yardımcı maddelerini kullanmak yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Raf ömrünü uzatan katkı maddelerini kullanabilme | 2 | Duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddelerini kullanabilme | 3 | Beslenme değerini artırmak için katkı maddelerini kullanabilme | 4 | İşlem yardımcı maddelerini kullanabilme |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Katkı maddesinin tanımı ve kullanım amaçları. Katkı maddelerinin kullanımı ile ilgili mevzuat ve kuruluşlar. Katkı maddelerinin sınıflandırılması: Asitliği düzenleyiciler, antimikrobiyal maddeler, antioksidanlar, stabilizörler, emülgatörler, topaklanmayı önleyiciler, hacim arttırıcılar, kabartma ajanları, renklendiriciler, lezzet arttırıcılar, tatlandırıcılar, zenginleştirici katkı maddeleri, starterler, enzimler, taşıyıcı katkı maddeleri ve çözgen katkı maddeleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Asitlik düzenleyiciler | | | 2 | Antimikrobiyal katkı maddeleri | | | 3 | Antioksidanlar | | | 4 | Dokusal yapıyı düzenleyici katkı maddeleri | | | 5 | Dokusal yapıyı düzenleyici katkı maddeleri | | | 6 | Renklendiriciler | | | 7 | Lezzet arttırıcılar | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Tatlandırıcılar | | | 10 | Tatlandırıcılar | | | 11 | Zenginleştirici katkı maddeleri | | | 12 | Starterler | | | 13 | Enzimler | | | 14 | Taşıyıcı katkı maddeleri | | | 15 | Çözgen katkı maddeleri | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Altuğ, T., 2001. Gıda Katkı Maddeleri. Meta Basım, İzmir.
2. Saldamlı, İ., 1985. Gıda Katkı Maddeleri ve İngrediyenler. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 12 | 2 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 11 | 11 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 19 | 19 |
Ev Ödevi | 1 | 36 | 36 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 3 | 5 | | 3 | | | | | | | ÖÇ2 | 4 | 5 | 3 | 5 | | 3 | | | | | | | ÖÇ3 | 4 | 5 | 3 | 5 | | 3 | | | | | | | ÖÇ4 | 4 | 5 | 3 | 5 | | 3 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |