Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
6013001122010GIDA KATKI MADDELERİZorunlu124
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdanın raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, gıdanın duyusal özelliklerini modifiye etmek ve besleyici değerini artırmak için katkı maddelerini kullanmak ve işlem yardımcı maddelerini kullanmak yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN
Öğrenme Çıktıları
1Raf ömrünü uzatan katkı maddelerini kullanabilme
2Duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddelerini kullanabilme
3Beslenme değerini artırmak için katkı maddelerini kullanabilme
4İşlem yardımcı maddelerini kullanabilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Katkı maddesinin tanımı ve kullanım amaçları. Katkı maddelerinin kullanımı ile ilgili mevzuat ve kuruluşlar. Katkı maddelerinin sınıflandırılması: Asitliği düzenleyiciler, antimikrobiyal maddeler, antioksidanlar, stabilizörler, emülgatörler, topaklanmayı önleyiciler, hacim arttırıcılar, kabartma ajanları, renklendiriciler, lezzet arttırıcılar, tatlandırıcılar, zenginleştirici katkı maddeleri, starterler, enzimler, taşıyıcı katkı maddeleri ve çözgen katkı maddeleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Asitlik düzenleyiciler
2Antimikrobiyal katkı maddeleri
3Antioksidanlar
4Dokusal yapıyı düzenleyici katkı maddeleri
5Dokusal yapıyı düzenleyici katkı maddeleri
6Renklendiriciler
7Lezzet arttırıcılar
8Arasınav
9Tatlandırıcılar
10Tatlandırıcılar
11Zenginleştirici katkı maddeleri
12Starterler
13Enzimler
14Taşıyıcı katkı maddeleri
15Çözgen katkı maddeleri
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Altuğ, T., 2001. Gıda Katkı Maddeleri. Meta Basım, İzmir. 2. Saldamlı, İ., 1985. Gıda Katkı Maddeleri ve İngrediyenler. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma12224
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11111
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11919
Ev Ödevi13636
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ14535 3      
ÖÇ24535 3      
ÖÇ34535 3      
ÖÇ44535 3      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr