Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 6013001112010 | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere, tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Assoc. Prof. Dr. Ünal Rıza Yaman |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Hammadeyi temizlemek | 2 | Ayırma işlemleri yapmak | 3 | Boyut küçültme işlemi yapmak | 4 | Karıştırma işlemi yapmak |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu dersin içeriğinde hammaddelerin temizlenme işlemleri, ayrılma işlemleri, karıştırılması, boyutlandırılması gibi gıda mühendisliğinde uygulanan temel işlemler yer almaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Hammadenin kuru temizlenmesinin ilkeleri | Laboratuvar tanıtımı | | 2 | Hammadenin kuru ve yaş temizlenmesinin ilkeleri
| Temizleme ekipmanlarının tanıtımı | | 3 | Yaş temizleme yapmak | Yaş temizleme ekipmanlarının tanıtımı ve temizlenmesi | | 4 | Süzme işlemi yapmak
Çöktürme işlemi yapmak
| Süzme ekipmanlarının tanıtımı ve süzmenin yapılması, çöktürmenin yapılması | | 5 | Santrifüj işlemi yapmak | Santrifüj ekipmanında ayırma | | 6 | Eleme işlemi yapmak
Damıtma işlemi yapmak
| Eleklerde eleme işleminin yapılması | | 7 | Damıtma işlemi yapmak
Ekstraksiyon işlemi yapmak
| Yağ ekstraksiyonu yapılması | | 8 | Arasınav | Arasınav | | 9 | Öğütmek | Değirmen kullanımı | | 10 | Parçalamak | Parçalama değirmenleri kullanımı | | 11 | Homojenizasyon yapmak | Teknik gezi | | 12 | Sıvıları karıştırmak | Teknik gezi | | 13 | Katıları karıştırmak
Emülsiyon yapmak
| Teknik gezi | | 14 | Emülsiyon yapmak | Teknik gezi | | 15 | Final Sınavı | Final Sınavı | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Kitap: Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Prof.Dr. Bekir Cemeroğlu, Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Proje Hazırlama | 2 | 8 | 16 |
Proje Sunma | 2 | 8 | 16 |
Bireysel Çalışma | 6 | 9 | 54 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | | 5 | 4 | | 3 | | | | | 3 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 3 | 5 | 4 | | | | 3 | | | 4 | ÖÇ3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | | | | 4 | | | 3 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | | 4 | 3 | | | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |