Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
6013001112010GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER IZorunlu114
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere, tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Assoc. Prof. Dr. Ünal Rıza Yaman
Öğrenme Çıktıları
1Hammadeyi temizlemek
2Ayırma işlemleri yapmak
3Boyut küçültme işlemi yapmak
4Karıştırma işlemi yapmak
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu dersin içeriğinde hammaddelerin temizlenme işlemleri, ayrılma işlemleri, karıştırılması, boyutlandırılması gibi gıda mühendisliğinde uygulanan temel işlemler yer almaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hammadenin kuru temizlenmesinin ilkeleriLaboratuvar tanıtımı
2Hammadenin kuru ve yaş temizlenmesinin ilkeleri Temizleme ekipmanlarının tanıtımı
3Yaş temizleme yapmakYaş temizleme ekipmanlarının tanıtımı ve temizlenmesi
4Süzme işlemi yapmak Çöktürme işlemi yapmak Süzme ekipmanlarının tanıtımı ve süzmenin yapılması, çöktürmenin yapılması
5Santrifüj işlemi yapmakSantrifüj ekipmanında ayırma
6Eleme işlemi yapmak Damıtma işlemi yapmak Eleklerde eleme işleminin yapılması
7Damıtma işlemi yapmak Ekstraksiyon işlemi yapmak Yağ ekstraksiyonu yapılması
8ArasınavArasınav
9ÖğütmekDeğirmen kullanımı
10ParçalamakParçalama değirmenleri kullanımı
11Homojenizasyon yapmakTeknik gezi
12Sıvıları karıştırmakTeknik gezi
13Katıları karıştırmak Emülsiyon yapmak Teknik gezi
14Emülsiyon yapmakTeknik gezi
15Final SınavıFinal Sınavı
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kitap: Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Prof.Dr. Bekir Cemeroğlu, Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14114
Uygulama/Pratik14114
Proje Hazırlama2816
Proje Sunma2816
Bireysel Çalışma6954
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)118
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ154 54 3    3
ÖÇ255354   3  4
ÖÇ354444   4  3
ÖÇ4445554 43  3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr