Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 6013001102010 | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER II | Zorunlu | 1 | 2 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Isıl işlemleri uygulamak 1 | 2 | Isıl işlemleri uygulamak 2 | 3 | Fermantasyon yapmak | 4 | Depolamak |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu dersin içeriğinde, gıda işleme mühendisliğinin temel işlemlerinden olan kurutma, dondurma, ısısal işlem gibi işlemlerin açıklamaları yer almaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Kurutma işlemi yapmak | Kuru Madde Tayini | | 2 | Evaporasyon işlemi yapmak | Meyve Suyu Evaporasyonu | | 3 | Dondurma işlemi yapmak | Soğuk Tesis Ziyareti | | 4 | Soğutma işlemi yapmak
Kristalizasyon işlemi yapmak
| Şeker Çözeltisi Kristallendirme | | 5 | Ekstrüzyon işlemi yapmak
Haşlama işlemi yapmak
| Haşlama ile enzim inaktivasyonu | | 6 | Pişirme işlemi yapmak
Termizasyon işlemi yapmak
| Pişirme ile oluşan C vitamini kaybı | | 7 | Pastörizasyon yapmak | Süt Fabrikası Ziyareti | | 8 | Sterilizasyon yapmak | Süt Fabrikası Ziyareti | | 9 | Arasınav | Arasınav | | 10 | Asit fermantasyonu yapmak
Alkol fermantasyonu yapmak | Alkollü İçki Fabrikası Ziyareti | | 11 | Asit fermantasyonu yapmak
Alkol fermantasyonu yapmak
| Şarap Fabrikası Ziyareti | | 12 | Depo koşullarını sağlamak | Soğuk Depo Ziyareti | | 13 | Soğukta Depolamak | Soğuk Depo Ziyareti | | 14 | Dondurarak Depolamak | Soğuk Depo Ziyareti | | 15 | Final Sınavı | Final Sınavı | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1- Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Prof.Dr. Bekir Cemeroğlu, Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005
2- Gıdalarda Temel İşlemler II. Öğr. Gör. Dr. Engin Yaralı, 2017, 200 sf.
3- Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler (Cilt 2). Prof. Dr. Bekir S. Cemeroğlu, 2017, 442 sf.
4- Gürses, Ö.L., 1986, Gıda İşleme Mühendisliği.
5- Özkaya,H., Şahin, E., Türker, İ., 1991, Gıda Bilimi ve Teknolojisi |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Proje Hazırlama | 3 | 7 | 21 |
Proje Sunma | 3 | 7 | 21 |
Bireysel Çalışma | 6 | 9 | 54 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | | 5 | | | 3 | | | | | | ÖÇ2 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | | | | 3 | | | 3 | ÖÇ3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | | | 3 | | | 4 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | | 4 | 4 | | | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |