Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
6013001102010GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER IIZorunlu124
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN
Öğrenme Çıktıları
1Isıl işlemleri uygulamak 1
2Isıl işlemleri uygulamak 2
3Fermantasyon yapmak
4Depolamak
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu dersin içeriğinde, gıda işleme mühendisliğinin temel işlemlerinden olan kurutma, dondurma, ısısal işlem gibi işlemlerin açıklamaları yer almaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kurutma işlemi yapmakKuru Madde Tayini
2Evaporasyon işlemi yapmakMeyve Suyu Evaporasyonu
3Dondurma işlemi yapmakSoğuk Tesis Ziyareti
4Soğutma işlemi yapmak Kristalizasyon işlemi yapmak Şeker Çözeltisi Kristallendirme
5Ekstrüzyon işlemi yapmak Haşlama işlemi yapmak Haşlama ile enzim inaktivasyonu
6Pişirme işlemi yapmak Termizasyon işlemi yapmak Pişirme ile oluşan C vitamini kaybı
7Pastörizasyon yapmakSüt Fabrikası Ziyareti
8Sterilizasyon yapmakSüt Fabrikası Ziyareti
9ArasınavArasınav
10Asit fermantasyonu yapmak Alkol fermantasyonu yapmakAlkollü İçki Fabrikası Ziyareti
11Asit fermantasyonu yapmak Alkol fermantasyonu yapmak Şarap Fabrikası Ziyareti
12Depo koşullarını sağlamakSoğuk Depo Ziyareti
13Soğukta DepolamakSoğuk Depo Ziyareti
14Dondurarak DepolamakSoğuk Depo Ziyareti
15Final SınavıFinal Sınavı
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1- Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Prof.Dr. Bekir Cemeroğlu, Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005 2- Gıdalarda Temel İşlemler II. Öğr. Gör. Dr. Engin Yaralı, 2017, 200 sf. 3- Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler (Cilt 2). Prof. Dr. Bekir S. Cemeroğlu, 2017, 442 sf. 4- Gürses, Ö.L., 1986, Gıda İşleme Mühendisliği. 5- Özkaya,H., Şahin, E., Türker, İ., 1991, Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14114
Uygulama/Pratik14114
Proje Hazırlama3721
Proje Sunma3721
Bireysel Çalışma6954
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)128
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ154 5  3     
ÖÇ245444   3  3
ÖÇ3544444  3  4
ÖÇ4555554 44  3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr