Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
16011301T11108GIDA MİKROBİYOLOJİSİZorunlu125
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Gıda ve Mikroorganizma İlişkilerini İncelemek, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri incelemek, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları incelemek, Gıdalarda mikorganizmaların kontrol altına alnmasını incelemek, Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek 1 ve Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek 2 yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN
Öğrenme Çıktıları
1Gıda ve mikroorganizma ilişkilerini incelemek
2Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri incelemek
3Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları incelemek
4Gıdalarda mikorganizmaların kontrol altına alnmasını incelemek
5Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek 1
6Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek 2
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda ve mikroorganizma ilişkileri, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, gıdalarda mikroorganizmaların kontrol altına alınması, gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar 1, gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar 2.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynaklarını incelemek, Gıdalardaki mikroorganizmaları incelemek Gıdalardaki mikroorganizmaların uygulamaları
2Gıdalardaki mikroorganizmaları incelemek, Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek Gıda mikrobiyolojisi laboratuarında kullanılan alet ve ekipmanlar
3Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek, Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörleri incelemek, Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarında kullanılan cihazlar
4Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek, Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemekGıdalarda indikatör mikroorganizmaların uygulamaları
5Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek, Mikrobiyal kontaminasyon kontrolu yapmak, Mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını incelemek Mikrobiyal kontaminasyon kontrol uygulamaları
6Mikrobiyal gelişmenin engellenmesini incelemek, Mikrorganizmaların öldürülmesini incelemekMikrobiyal gelişmenin engellenmesi üzerine uygulamalar
7Mikroorganizmaların öldürülmesini incelemekMikroorganizmaların öldürülmesi üzerine uygulamalar
8ArasınavDeğerlendirme
9Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemekEt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulma uygulamaları
10Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemekSüt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulma uygulamaları
11Yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek, Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulma uygulamaları
12Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek, Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulma uygulamaları
13Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek, Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Konservelerde mikrobiyolojik bozulma uygulamaları
14Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek, Fermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulma uygulamaları
15Fermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemekFermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulma uygulamaları
16Final SınavıDeğerlendirme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Harrigan, WF, McCance, ME (1976). Laboratory methods in food and dairy microbiology. Academic Press, London. 2. ICMSF (1978). Microorganisms in foods, vol. 2. The International Commission on Microbiological Specifications for Foods,Toronto, Canada. 3. Ünlütürk, A., Turantaş, F. (2003). Gıda Mikrobiyolosi, Meta Basım Matbacılık Hizmetleri, Bornova-İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Laboratuvar14228
Rapor Hazırlama21020
Proje Hazırlama41040
Proje Sunma111
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Okuma4416
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)150
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1555554 55   
ÖÇ2554555 45   
ÖÇ3554555345 45
ÖÇ4354555455 45
ÖÇ5554555555 45
ÖÇ65545554555  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr