Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
16011301T11212BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİZorunlu244
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Dünyada ve ülkemizde üretilen yemeklik yağ hammaddelerini tanıtmak, bu hammaddelerden yemeklik yağ ve margarin elde etmek için kullanılan tüm teknolojik işlem basamaklarını öğretmek ve temel yağ analizlerini kavratmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme ve tanıtabilme.
2Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme.
3Temel yağ analizlerini gösterebilme.
4Yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme.
5Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilme.
6Hayvansal ve bitkisel yağlar arasındaki farkı, yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından açıklayabilme.
7Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklayabilme ve zeytinyağının beslenmedeki önemini kavrayabilme.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yağ asitlerinin bitki ve hayvan hücresinde sentezi. Dünyada ve ülkemizde üretilen başlıca yağ hammaddeleri. Yağların kimyasal yapısı. Yağların beslenmedeki önemi. Yağlı tohumların depolanması. Yağlı tohumlardan ham yağ elde etme yöntemleri. Ham yağın rafinasyonu. Rafine yağlardan hidrojene yağ ve margarin üretimi. Zeytinyağı üretim teknolojisi. Zeytinyağlarının sınıflandırılması ve bozulmadan depolanabilmesi alınması gereken önlemler. Yağlarda hidrolitik ve oksidatif bozulmalar ve önleme çareleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hücrede yağ asitlerinin sentezi.Ülkemizde üretilen bazı yağlı tohumların tanıtılması
2Yağların kimyasal yapısı.Yağlı tohumlarda nem tayini
3Beslenmemizde yemeklik yağların önemi.Yağlı tohumlardan soxhlet yöntemi ile yağ tayini
4Ticari öneme sahip yağlar. Yağlarda sabunlaşma sayısı tayini-çözelti hazırlama
5Yağlı tohum ve meyve ticareti borsa kriterleri.Yağlarda sabunlaşma sayısı tayini
6Yağlı tohumların depolanması.Yağlarda teorik olarak sabunlaşma sayısının hesaplanması
7Ham yağ elde etme yöntemleri.Yağlarda teorik olarak iyot sayısının hesaplanması
8ArasınavUygulama 1. Sınavı
9Ham yağ elde etme yöntemleri.Yağlarda iyot sayısı tayini-çözelti hazırlama
10Ham yağın rafinasyonu.Yağlarda iyot sayısı tayini
11Ham yağın rafinasyonu.Fabrika gezisi
12Zeytinyağı üretim teknolojisi.Yağlarda erime noktası tayini
13Zeytinyağı üretim teknolojisi.Yağlarda özgül ağırlık tayini
14Yağların katı hale getirilmesi.Yağlarda mineral yağ tayini
15Margarin üretimi.Yağlarda sabun aranması
16Final sınavıUygulama 2. Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Başoğlu, F., 2006. Yemeklik Yağ Teknolojileri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. ISBN: 975-591-942-2
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Alan Gezisi111
Bireysel Çalışma12336
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma199
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Laboratuvar Ara Sınavı212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)121
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ144 4        
ÖÇ2   5        
ÖÇ3  5355      
ÖÇ4453434      
ÖÇ554 434      
ÖÇ6   533      
ÖÇ754 434      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr