Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 16011301T11212 | BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 4 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Dünyada ve ülkemizde üretilen yemeklik yağ hammaddelerini tanıtmak, bu hammaddelerden yemeklik yağ ve margarin elde etmek için kullanılan tüm teknolojik işlem basamaklarını öğretmek ve temel yağ analizlerini kavratmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme ve tanıtabilme. | 2 | Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme. | 3 | Temel yağ analizlerini gösterebilme. | 4 | Yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme. | 5 | Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilme. | 6 | Hayvansal ve bitkisel yağlar arasındaki farkı, yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından açıklayabilme. | 7 | Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklayabilme ve zeytinyağının beslenmedeki önemini kavrayabilme. |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Yağ asitlerinin bitki ve hayvan hücresinde sentezi. Dünyada ve ülkemizde üretilen başlıca yağ hammaddeleri. Yağların kimyasal yapısı. Yağların beslenmedeki önemi. Yağlı tohumların depolanması. Yağlı tohumlardan ham yağ elde etme yöntemleri. Ham yağın rafinasyonu. Rafine yağlardan hidrojene yağ ve margarin üretimi. Zeytinyağı üretim teknolojisi. Zeytinyağlarının sınıflandırılması ve bozulmadan depolanabilmesi alınması gereken önlemler. Yağlarda hidrolitik ve oksidatif bozulmalar ve önleme çareleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Hücrede yağ asitlerinin sentezi. | Ülkemizde üretilen bazı yağlı tohumların tanıtılması | | 2 | Yağların kimyasal yapısı. | Yağlı tohumlarda nem tayini | | 3 | Beslenmemizde yemeklik yağların önemi. | Yağlı tohumlardan soxhlet yöntemi ile yağ tayini | | 4 | Ticari öneme sahip yağlar. | Yağlarda sabunlaşma sayısı tayini-çözelti hazırlama | | 5 | Yağlı tohum ve meyve ticareti borsa kriterleri. | Yağlarda sabunlaşma sayısı tayini | | 6 | Yağlı tohumların depolanması. | Yağlarda teorik olarak sabunlaşma sayısının hesaplanması | | 7 | Ham yağ elde etme yöntemleri. | Yağlarda teorik olarak iyot sayısının hesaplanması | | 8 | Arasınav | Uygulama 1. Sınavı | | 9 | Ham yağ elde etme yöntemleri. | Yağlarda iyot sayısı tayini-çözelti hazırlama | | 10 | Ham yağın rafinasyonu. | Yağlarda iyot sayısı tayini | | 11 | Ham yağın rafinasyonu. | Fabrika gezisi | | 12 | Zeytinyağı üretim teknolojisi. | Yağlarda erime noktası tayini | | 13 | Zeytinyağı üretim teknolojisi. | Yağlarda özgül ağırlık tayini | | 14 | Yağların katı hale getirilmesi. | Yağlarda mineral yağ tayini | | 15 | Margarin üretimi. | Yağlarda sabun aranması | | 16 | Final sınavı | Uygulama 2. Sınavı | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Başoğlu, F., 2006. Yemeklik Yağ Teknolojileri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. ISBN: 975-591-942-2 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Alan Gezisi | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 12 | 3 | 36 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 9 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 2 | 1 | 2 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | | 4 | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | 5 | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | 5 | 3 | 5 | 5 | | | | | | | ÖÇ4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | | | | | | | ÖÇ5 | 5 | 4 | | 4 | 3 | 4 | | | | | | | ÖÇ6 | | | | 5 | 3 | 3 | | | | | | | ÖÇ7 | 5 | 4 | | 4 | 3 | 4 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |