Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 16011301T11202 | SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-II | Zorunlu | 2 | 4 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun yöresel peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Asst. Prof. Dr. Cesur MEHENKTAŞ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol etmek | 2 | Yoğurt üretimini kontrol etmek | 3 | Ayran ve kefir üretimini kontrol etmek | 4 | Tereyağı üretimini kontrol etmek | 5 | Dondurma üretimini kontrol etmek |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Yöresel peynir çeşitleri üretimi, yoğurt üretimi, ayran ve kefir üretimi, tereyağı üretimi, dondurma üretimi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tulum Peyniri Üretimi | Video ve slayt gösterimi | | 2 | Civil Peyniri Üretimi, Mihaliç Peyniri Üretimi | Video ve slayt gösterimi | | 3 | Mihaliç Peyniri Üretimi, Hellim Peyniri Üretimi | Video ve slayt gösterimi | | 4 | Hellim Peyniri Üretimi, Van Otlu Peynir Üretimi | Teknik gezi | | 5 | Sade Yoğurt Üretimi | Video ve slayt gösterimi | | 6 | Sade Yoğurt Üretimi, Meyveli Yoğurt Üretimi | Laboratuar koşullarında yoğurt yapılması | | 7 | Probiyotik Yoğurt Üretimi, Yoğurttan Ayran Üretimi | Yoğurttta asitlik tayini | | 8 | Arasınav | Değerlendirme | | 9 | Yoğurttan Ayran Üretimi, Sütten Ayran Üretimi | Ayranda kurumadde tayini | | 10 | Sütten Ayran Üretimi, Kefir Üretimi | Video ve slayt gösterimi | | 11 | Kefir Üretimi, Krema Üretimi, Kremaya Ön İşlemler Uygulanması | Laboratuar koşullarında kefir yapılması | | 12 | Kremaya Ön İşlemler Uygulanması, Kremanın Olgunlaştırılması | Video ve slayt gösterimi | | 13 | Kremanın Yayıklanması, Tereyağının Ambalajlanması ve Depolanması | Tereyağında yağ tayini | | 14 | Dondurma Karışımının Hazırlanması ve Kontrolü | Video ve slayt gösterimi | | 15 | Karışıma uygulanan ön işlemlerin kontrolü, Karışımın Dondurulması | Dondurma miksi hesaplamaları | | 16 | Final Sınavı | Değerlendirme | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Süt ve Ürünleri Teknolojisi-II Ders Notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 8 | 3 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 11 | 11 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | | ÖÇ3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | | ÖÇ4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | | ÖÇ5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 4 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |