Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
16011301T11202SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-IIZorunlu245
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun yöresel peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Asst. Prof. Dr. Cesur MEHENKTAŞ
Öğrenme Çıktıları
1Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol etmek
2Yoğurt üretimini kontrol etmek
3Ayran ve kefir üretimini kontrol etmek
4Tereyağı üretimini kontrol etmek
5Dondurma üretimini kontrol etmek
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yöresel peynir çeşitleri üretimi, yoğurt üretimi, ayran ve kefir üretimi, tereyağı üretimi, dondurma üretimi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tulum Peyniri ÜretimiVideo ve slayt gösterimi
2Civil Peyniri Üretimi, Mihaliç Peyniri ÜretimiVideo ve slayt gösterimi
3Mihaliç Peyniri Üretimi, Hellim Peyniri ÜretimiVideo ve slayt gösterimi
4Hellim Peyniri Üretimi, Van Otlu Peynir ÜretimiTeknik gezi
5Sade Yoğurt ÜretimiVideo ve slayt gösterimi
6Sade Yoğurt Üretimi, Meyveli Yoğurt ÜretimiLaboratuar koşullarında yoğurt yapılması
7Probiyotik Yoğurt Üretimi, Yoğurttan Ayran ÜretimiYoğurttta asitlik tayini
8ArasınavDeğerlendirme
9Yoğurttan Ayran Üretimi, Sütten Ayran ÜretimiAyranda kurumadde tayini
10Sütten Ayran Üretimi, Kefir ÜretimiVideo ve slayt gösterimi
11Kefir Üretimi, Krema Üretimi, Kremaya Ön İşlemler UygulanmasıLaboratuar koşullarında kefir yapılması
12Kremaya Ön İşlemler Uygulanması, Kremanın OlgunlaştırılmasıVideo ve slayt gösterimi
13Kremanın Yayıklanması, Tereyağının Ambalajlanması ve DepolanmasıTereyağında yağ tayini
14Dondurma Karışımının Hazırlanması ve KontrolüVideo ve slayt gösterimi
15Karışıma uygulanan ön işlemlerin kontrolü, Karışımın DondurulmasıDondurma miksi hesaplamaları
16Final SınavıDeğerlendirme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Süt ve Ürünleri Teknolojisi-II Ders Notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma8324
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11111
Okuma14342
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)141
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1553343 34   
ÖÇ2553343 34   
ÖÇ3553343 34   
ÖÇ4553343 34   
ÖÇ5553343 34   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr