Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 6013001202010 | AMBALAJLAMA | Zorunlu | 1 | 2 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Sunulduğu Dil |
Türkçe |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı; öğrencilerin gıda ambalaj malzemelerini tanımalarını, bunların olumlu ve olumsuz yönlerini öğrenmelerini, ayrıca akıllı ambalajlar, nanoambalajlar, aseptik ambalajlar, modifiye atmosferde ambalajlama konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Asst. Prof. Dr. Cesur MEHENKTAŞ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkileri kavrayabilme | 2 | Gıdalarda kalite kayıplarının minimum olduğu uygun ambalaj malzemesi ve ambalaj yönteminin seçimi hakkında bilgi sahibi olabilme | 3 | Ambalaj malzemeleri hakkında genel bilgiye sahip olabilme |
|
Öğrenim Türü |
Örgün Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Ambalajın tarihçesi, ambalajdan istenen özellikler, ambalajın koruma fonksiyonları ve gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, ambalaj sektöründeki yenilikler, cam ambalajlar, kağıt, karton ve oluklu mukavva ambalajlar, ahşap ambalajlar, alüminyum ambalajlar,
teneke ambalajlar, plastikler ve plastik esaslı ambalaj malzemeleri, bazı gıdaların ambalajlanmasına yönelik öneriler, ambalaj ve sağlık, ambalajda tasarımın önemi, çizgi kod sistemi, ambalaj atıklarının geri dönüşümünün faydaları.
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Ambalajın tarihçesi | | | 2 | Ambalajdan beklentiler | | | 3 | Ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler | | | 4 | Ambalaj sektöründeki yenilikler, akıllı ambalajlar, nanoambalajlar
| | | 5 | Cam ambalajlar | | | 6 | Kağıt, karton ve oluklu mukavva ambalajlar | | | 7 | Ahşap ambalajlar, alüminyum ambalajlar | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Teneke ambalajlar | | | 10 | Plastikler ve plastik esaslı ambalaj malzemeleri | | | 11 | Bazı gıdaların ambalajlanmasına yönelik öneriler | | | 12 | Ambalaj ve sağlık | | | 13 | Ambalaj ve tasarım | | | 14 | Ambalajlamada çizgi kod sistemi | | | 15 | Ambalaj atıklarının geri dönüşümünün faydaları | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Üçüncü, M., 2000. Gıdaların Ambalajlanması. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir. 689 sayfa.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir. |
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 2 | 15 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | | 3 | | | | | 3 | | | | ÖÇ2 | 4 | 4 | | 3 | | | | | 4 | | | | ÖÇ3 | 4 | 4 | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr |